Hokkaido este cea mai nordică prefectură a Japoniei, fiind o insulă care conține mai mult de 20% din masa teritorială a națiunii, însă mai puțin de 5% din populația sa. Pentru mulți însă, Hokkaido este sinonim cu excursii sau „inaka” (provincie).
Revitalizarea rurală este o posibilă soluție pentru o problemă care nedumerește Japonia, anume o populație tot mai îmbătrânită și o natalitate în declin. Deși această dilemă demografică derutează întreaga națiune, zonele rurale simt presiunea cel mai mult.
Pe măsură ce tinerii se mută în orașe, „casele fantomă” rămân drept dovezi ale micșorării satelor și localităților. Shigeru Ishiba, fost ministru al revitalizării regionale, a întocmit o listă care „solicit companiilor din zonele rurale să promoveze și să vândă bunuri locale și turism”, printre alte eforturi de a stimula economia din provincie.
Lynn Ng desfășoară cercetări asupra turismului și a revitalizării rurale la Universitatea Waseda. Una dintre strategiile care se remarcă este cea de la Fukushima. În urma cutremurului din 2011, regiunea a suferit o pierdere majoră de oameni, fapt ce i-a determinat pe oficiali să devină creativi.
„Guvernele locale împrumută temporar case fără chirie către vizitatori, astfel încât aceștia să aibă un spațiu gratuit în regiune în timp ce-și caută loc de muncă sau un apartament. Este extrem de folositor pentru oricine care speră să se mute și nu are de la cine să ceară ajutor sau cineva care a obținut deja un loc de muncă în regiunile rurale”, a explicat Ng.
Pe lângă faptul că noi locuitori sunt atrași în zonele rurale, oficialii japonezi promovează mișcarea și schimbul între urban, suburban și rural. Pentru a-i ispiti pe oameni în provincie, Ministerul Agriculturii (MAFF) a conceput un plan pentru a face aceste regiuni mai atractive, iar mâncarea joacă un rol important. Efortul „Savor Japan” („Savurează Japonia”) evidențiază aromele regionale și scoate în evidență produsele specifice din aproape fiecare prefectură din țară.
De ce mâncare? Poate pentru că are de-a face cu influența JA Group, care face lobby pentru interesele agricole ale țării. Sau poate că este vorba de ceva mai emoționant.
„Mâncarea, în mod special, se situează într-un loc emoționant în comparație cu alte produse precum olăritul sau îmbrăcămintea. De asemenea, din moment ce turismul apelează la emoțiile și imaginația turistului, un turist și-ar putea aduce aminte mai ușor de o înghețată savurată în timpul unei excursii, decât de un castel”, a mai adăugat Ng.
Înghețata este o atracție națională pentru japonezi. Turiștii pot încerca mostre din arome unice în fiecare colt al țării. Industria lactatelor este extrem de prețuită în Japonia, iar recent MAFF a anunțat al doilea stadiu al inițiativei Plus One, care reacționează la problema copiilor care beau mai puțin lapte la școală (din cauza COVID-19) și le cere oamenilor să consume înghețată în fiecare zi, scrie Atlas Obscura.
„Eu cred că înghețata funcționează foarte bine pentru japonezii, la fel ca oricine altcineva, au tendința să aibă o slăbiciune pentru înghețată în general, așa că este un produs foarte ușor de vândut”, a mai adăugat Ng. Având în vedere asocierea pozitivă față de înghețată a oamenilor, înghețata este un aliment promoțional puternic.
O mașină zburătoare, cu un pasager la bord, a fost testată în Japonia
Un fenomen astronomic din Japonia a fost explicat după 1.400 de ani
De ce este sistemul educațional japonez printre cele mai bune din lume?
Un oraș din Japonia a interzis folosirea telefoanelor în timpul mersului